TYDH 2021 yılı yıllık faaliyet programı
Bölge il birlikleri toplantısına ev sahipliği yaptık.
TYDH 2018-2019 yıllık faaliyet programı
Arı Sağlığı, Bakım ve Besleme Semineri Düzenlendi
Ana Arı Üretim İşletmeleri Hazırlanıyor
Gezginci Arıcılıkta dikkat edilmesi gerekenler

Arıcılığı Geliştirme Konferansı

Yazdır
Paylaş
Birliğimizin düzenlemiş olduğu ‘’Arıcılık, Arı Ölümleri ve Arıcılığı Geliştirme Teknikleri’’ adlı konferans Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezinde yapıldı.
Arıcılığı Geliştirme Konferansı
 Birliğimizin  düzenlemiş olduğu ‘’Arıcılık, Arı Ölümleri ve Arıcılığı Geliştirme Teknikleri’’ adlı konferans Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezinde yapıldı.
Konferansa şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlandı. Toplantının açılış konuşmasını Sayın başkanımız  Fevzi Civaoğlu yaptı. Birliğin kuruluşu ve çalışmaları, Rizedeki bal üretimi ve üreticilerimizin sorunları hakkında bilgi veren Civaoğlu ‘’Birliğimizin bugüne kadar Rize İl Tarım Müdürlüğü ile birlikte yapmış olduğu çalışmalar neticesinde 72.074’ü aktif, 5430’da pasif olmak üzere toplam 77459 Arı kovanı plakalanmış yani AKS (Arıcılık Kayıt Sistemi) ye kaydı yapılmıştır’’ dedi.
 
Konferansa konuşmacı olarak katılan Rize İl Tarım Müdürü Sayın Adem Çekiç ‘’ 2010 yılı içerisinde 570 adet arıcımızın desteklendiğini belirterek, bu arıcılarımıza 233.682 TL destek sağlandığını söyledi. 2011 yılı teşvik faaliyetlerimizin devam ettiğini belirten Sayın Adem Çekiç konuşmasına şöyle devam etti;
‘’Bu müracaatlarda 30 kovana sahip olma ve Arıcılar Birliğine üye olma şartları aranmaktadır. 2011 yılı kovan başına destek miktarı 7 TL. dir. 
Arıcılarımızın eğitimleri devam etmektedir. Bu konuda Halk Eğitim Merkeziyle ortaklaşa eğitici kurslar düzenlenmektedir. Bu kapsamda son 4 yılda toplam 26 ayrı kurs düzenlenmiştir. Bu kurslarda 1022 arıcımız eğitim görmüş ve arıcılık sertifikası sahibi olmuştur.
Organik Arıcılık alanında ise çalışmalar 2008 yılında başlamıştır. Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı, Çayeli ve Hemşin ilçelerimizde toplamda 56 üreticimiz 1388 kovanda organik sertifikaya sahip organik bal üretimi yapmaktadırlar
 
Kısa bir konuşma yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Sayın Nevzat Paliç’de konuşmasında; Ziraat Odası olarak İl Tarım Müdürlüğümüz ve basınımızla birlikte arıcılarımızın sorunlarını yerinde dinlemek ve görmek amacıyla her yıl arıcılarımızın konakladığı farklı bölgeleri ziyaret ettiklerini söyledi.
Ziraat Bankası Tarımsal Bölüm Yönetmeni Sayın Metin Öztepe de sunu eşliğinde gerçekleştirdiği konuşmasında arıcılık alanında sağlanan destek ve krediler konusunda bilgiler verdi.
 
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Sayın Bahri Yılmaz da sunu eşliğinde; Anadoluda arıcılığın geçmişi, bugünkü durumu, biyolojik çeşitliliği ve ana arı yetiştiriciliği konusunda geniş bilgiler verdi. Yılmaz konuşmasında; ’’Bal arılarındaki zengin genetik çeşitlilik ile Türkiye, bal arıları açısından Anadolu’nun gen merkezi durumunda olduğunu vurgulayarak; Arılarla polinasyon, ürün verimini yaklaşık olarak ⅓ oranında arttırmaktadır. FAO’ ya göre dünyada 63.5 milyon arı kovanı bulunmakta, yılda 1.4 milyon ton bal üretilmektedir. Üretilen balın dörtte biri ticarete konu olmaktadır.Başta ABD olmak üzere bir çok ülke tarım arazilerinde konaklama için arıcılara ödeme yapmaktadır’’şeklinde konuştu...
            Hacettepe Üniversitesi Biyololi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sayın Aslı Özkırım ise ‘’Arı Hastalıkları ve Önlemleri ‘’ konulu sunusu ve akıcı anlatımıyla katılımcılardan büyük ilgi gördü. Özkırım ; Türkiye’deki Arı Hastalıkları,’’ Varroa, Yavru Çürüklüğü , Nosema , Virüsler ve hastalıkların tedavi şekilleri, ilaç kullanımı ve dozları, arıların periyodik bakımları konularında üreticilere bilimsel yaklaşım çerçevesinde çözüm yollarını anlattı.
 
Erzurum Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Sayın Ferat Genç ‘de konuşmasında Arıcılıkta Verimliliği Arttırma Uygulamaları konusuna değindi. Bu kapsamda hastalıklarla mücadelenin verime olan etkisini masaya yatırırken, arı ırkının ıslahı ,ana arı yetiştiriciliği gibi konulardada üreticileri bilgilendirdi.Arıcılık, bilinçli yapılması halinde kazançlı ve zevkli bir uğraşı olduğunu belirten Genç, arıcılıktan beklenen yüksek bir verimin alınabilmesi için arıcıların yeterli teknik arıcılık bilgisine ve bunları uygulama becerisine sahip olmalarının şart olduğunu söyledi.
 
Konferansın sonunda üreticilerle soru-cevaplı anlatımların ardından kapanış gerçekleştirildi.
Üreticilerimiz tarafından oldukça verimli ve yararlı bulunan bu konferans Bölgesel kanallarımızdan ulusal yayın yapan Çay TV kanalı tarafından da Canlı olarak yayınlandı.
 
 
 
 
HABER ETİKET :
Adınız :
E-Mail Adresiniz :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
   
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ
© Copyright Rab53. Bu sitede yayınlanan bilgilerin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
İrtibat Telefon : 0 (464) 212 00 17 - Fax : 0 (464) 212 00 15
E-Posta : rab.53@hotmail.com
VipTicaret